Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
TM6

Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą

4.1 (12 ocen)

Składniki

Placki pomidorowe z bazylią

  • 20 liści bazylii, świeżych
  • 10 liści mięty, świeżych
  • 40 g rukoli
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 600 g pomidorów, dojrzałych, przekrojonych na pół
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

Sałatka z rumienioną ciecierzycą

  • 10 liści mięty, świeżych
  • 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 400 g marchewek, pokrojonych w paski (5 x 0,5 cm)
  • 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki (240-280 g po odsączeniu)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu, białego
  • 200 g pomidorków koktajlowych, kolorowych, przekrojonych na pół
  • 50 g rukoli
  • 80 g sera feta, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2767.5 kJ / 661.5 kcal
Białko
28.1 g
Węglowodany
95.3 g
Tłuszcz
20.3 g
Tłuszcz nasycony
5.4 g
Błonnik
14.8 g
Sód
1739 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy