Makaron ze spiralizowanej kalarepy w sosie ziołowym (TM6)
TM6

Makaron ze spiralizowanej kalarepy w sosie ziołowym (TM6)

4.0 (1 ocena)

Składniki

  • 1000 g kalarepy, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
    lub 10 g liści bazylii, świeżych
  • 10 g trybuli, świeżej, tylko liście (opcjonalnie)
  • 5 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 6 - 8 plastrów szynki parmeńskiej
    lub 6 - 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 5 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • 150 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    lub 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty cukru
  • 1 awokado, pokrojone w plastry
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1533.1 kJ / 366.4 kcal
Białko
17.6 g
Węglowodany
25.3 g
Tłuszcz
23.6 g
Tłuszcz nasycony
11.5 g
Błonnik
9.3 g
Sód
1038.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy