Urządzenia i Akcesoria
Makaron ze spiralizowanej kalarepy w sosie ziołowym (TM6, TM7)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
1000 g kalarepy Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g liści bazylii, świeżych10 g kolendry, świeżej tylko liście
-
10 g trybuli, świeżej (opcjonalnie) tylko liście
-
5 g koperku, świeżego tylko liście
-
80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
500 g mleka
-
40 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
6 - 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej6 - 8 plastrów szynki parmeńskiej
-
5 g szczypiorku, świeżego posiekanego
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu150 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 szczypty cukru
-
1 awokado pokrojone w plastry
-
1 cytryna (opcjonalnie) pokrojona w plastry, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1038.9 mg
Białko
17.6 g
Kalorie
1533.1 kJ /
366.4 kcal
Tłuszcz
23.6 g
Błonnik
9.3 g
Tłuszcz nasycony
11.5 g
Węglowodany
25.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Pumpernikiel
43 godz.
Grzanki z warzywami i pastą jajeczną
20 min
Spiralizowana cukinia w kremowym pesto z awokado (TM7, TM6, TM5)
30 min
Makaron ryżowy z lekkim sosem dyniowym i tofu
40 min
Gotowanie ziemniaków w wodzie
55 min
Pikantne zakręcone ziemniaki na patyku (TM6, TM7)
10 min
Spaghetti z cukinii z warzywnym sosem pomidorowym (TM6, TM7)
30 min
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM6, TM7)
30 min
Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM6, TM7)
40 min
Spaghetti z cukinii à la carbonara (TM6, TM7)
40 min