Wersje kompatybilne
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
400
g młodych marchewek, nieobranych, pokrojonych 5 cm kawałki
lub 400 g marchewek, nieobranych, pokrojonych 5 cm kawałki - 1550 g wody
- 30 g oleju
- 250 g ryżu jaśminowego
- 200 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 150 g różyczek brokułu, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g masła orzechowego (patrz wskazówka)
- 10 g cukru
- 30 g sosu sojowego
- 10 g oleju sezamowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 5 x 0,5 cm)
- 50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g orzechów nerkowca, prażonych, solonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3159.9 kJ / 755.2 kcal
- Białko
- 20.5 g
- Węglowodany
- 88.1 g
- Tłuszcz
- 38.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 762.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 Std. 35 Min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 Min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6)
40 min
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1h
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 Min
Korma z pieczonymi warzywami
55 Min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 Min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1h
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1h
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 Min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 Min