
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 350 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 350 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 650 - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 150 - 200 g pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki (opcjonalnie)
- 100 - 200 g ryżu białego (patrz wskazówka)
- 250 - 350 g wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 205.8 kcal / 861.8 kJ
- Białko
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 6.2 g
- Węglowodany
- 35 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Sód
- 395.2 mg