Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g grzybów, suszonych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki
- 1300 g wody
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50
g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
lub 50 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki -
200
g ryżu brązowego
lub 200 g czerwonego ryżu - 220 g cebuli, przekrojonej na pół
- 5 ząbków czosnku
- 180 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 90 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g brązowych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół
- 3 jajka
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną - 60 g mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego
- ½ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1030.2 kJ / 246.2 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 506.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański ziołowy „ser” à la feta
12 godz. 10 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1h
Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)
45min
Żurek wegański
35 Min
Piernikowe trifle z wiśniami
20 min
Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
2h 30 min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 Std. 15 Min
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1h 10min
Wegański bigos z boczniakami
1h 40min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30min
Tofucznica
30min