Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem
TM6 TM5

Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem

4.2 (6 ocen)

Składniki

  • 10 g grzybów, suszonych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki
  • 1300 g wody
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
    lub 50 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g ryżu brązowego
    lub 200 g czerwonego ryżu
  • 220 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 5 ząbków czosnku
  • 180 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 90 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g brązowych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżka owoców jałowca
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego
  • ½ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1030.2 kJ / 246.2 kcal
Białko
7.4 g
Węglowodany
23 g
Tłuszcz
14.7 g
Tłuszcz nasycony
5.7 g
Błonnik
2.5 g
Sód
506.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy