
Wersje kompatybilne
Zupa krem z rzodkiewek; Quiche z liści rzodkiewek
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruchy spód
- 90 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 180 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki soli
- 20 g zimnej wody
Zupa krem z rzodkiewek
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 300 g rzodkiewek (z ok. 2 pęczków, liście zachować)
- 200 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
Quiche
- 100 g marchewek pokrojonych na kawałki
-
100
g sera gruyère pokrojonego na kawałki
lub 100 g sera żółtego pokrojonego na kawałki - 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
- 50 g liści rzodkiewki pokrojonych na 3 cm kawałki (z ok. 2 pęczków)
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 4 rzodkiewki pokrojone w cienkie plastry, do dekoracji
-
rzeżucha do dekoracji
lub kiełki dowolne np. lucerny, rzodkiewki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 754.7 kcal / 3157.5 kJ
- Białko
- 20 g
- Tłuszcz
- 53.3 g
- Węglowodany
- 50.7 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.1 g
- Sód
- 1179.6 mg