Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
TM6 TM5

Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta

4.1 (14 ocen)

Składniki

Wegańskie roladki i warzywny sos

  • 6 kotletów sojowych, dużych
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia
  • 10 g musztardy, plus dodatkowo 6 płaskich łyżeczek
  • 6 plastrów tofu, średnio twardego, wędzonego (łącznie ok. 90 g)
  • 12 plastrów ogórka kiszonego
  • ½ cebuli, pokrojonej w 12 krążków
  • 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 150 g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
  • 120 g korzenia selera, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 230 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 250 g wody
  • 50 g zalewy z kiszonych ogórków
  • 15 g syropu z agawy
    lub 15 g syropu klonowego
  • 20 g sosu sojowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 3 owoce jałowca
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone

Knedle

  • 60 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • olej, do natłuszczenia
  • 350 g białych bułek, czerstwych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 300 g napoju sojowego (patrz wskazówka)
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Modra kapusta

  • 500 g czerwonej kapusty, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 200 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g oleju
  • 100 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 150 g wody
  • 30 g czerwonego octu winnego
  • 30 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 owoce jałowca
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 szczypta ziele angielskie, mielone
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2282 kJ / 545 kcal
Białko
20 g
Węglowodany
60 g
Tłuszcz
19 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy