Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g dzikiego ryżu
- 200 g ciepłej wody
- 30 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
-
100
g grzybów, świeżych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
lub 100 g grzybów, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry - 40 g pora, pokrojonego w 0,5 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g wody
- 150 g mleczka kokosowego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, do dekoracji
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3004.9 kJ / 718.2 kcal
- Białko
- 15.5 g
- Węglowodany
- 59 g
- Tłuszcz
- 41.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.2 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 1218 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chrust z ziemniaków (TM6)
25 min
Żurek z trawą cytrynową i wasabi
45min
Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM5)
40min
Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem
1h 20 min
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM5)
1h
Pasta z pieczonej papryki i orzechów
40min
Bób na ostro z brązowym ryżem i pestkami dyni
45min
Japońska sałatka z surimi (TM6)
20 min
Mini galette z grzybami
1h 45min
Fettucine z grzybami
40min
Gofry dyniowe na mące ryżowej
40min
Węgierska zupa grzybowa
45min