Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g napoju roślinnego, np. ryżowego, owsianego
- 100 g mąki pszennej
- 2 płaty wodorostów nori
- 650 g wody
- 400 g selera, obranego, przekrojonego na pół, pokrojonego w 0,5-1 cm półplastry
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1062.7 kJ / 254 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 39.9 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 1019.1 mg
Alternatywne przepisy
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1h 30min
Gulasz sojowy z knedlami
1h 20min
Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
2h 30 min
Buraki à la Wellington
3h
Wegańskie "mięso"
1h 15min
Veganisu z espresso i migdałami
6 Std.
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2h 20 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30min
Wegański bigos z boczniakami
1h 40 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 Std. 50 Min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h