Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 czerwona cebula (ok. 70 g), przekrojona pionowo na pół
- 1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
- 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
- 1 ogórek, nieobrany, przekrojony wzdłuż na pół
- 150 - 200 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek
- 5 g liści natki pietruszki, świeżych
- 100 g sera feta, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 - 3 łyżki białego octu winnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1144.4 kJ / 273.5 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 21.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 713.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
1 Std. 10 Min
Kanapki z siekanymi składnikami
2h 15min
Twarożek ziołowy
10 min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
20 min
Tzatziki z tartych ogórków z miętą (TM6)
45 min
Tatar z marchewki; Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
1 godz. 30 min
Sałatka szopska z krojonych warzyw (TM5)
20 min
Pieczone młode ziemniaki z twarożkiem
55 min
Brokułowa sałatka z jajkiem
30 min
Wrapy caprese
10 min
Ziemniaki i fasolka szparagowa z pesto pietruszkowym
35 min