Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami

4.7 (31 ocen)

Składniki

Piersi z indyka sous-vide

  • 4 filety z piersi indyka, bez skóry i kości (po ok. 180 g każdy)
  • 2 plastry masła (po ok. 10 g każdy)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1200 - 1300 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)

Ratatouille i ziemniaki

  • 70 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 70 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g cukinii, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 250 g bakłażana, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 czerwona papryka (ok. 180 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w ósemki (patrz wskazówka)
  • masło klarowane, do smażenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2402 kJ / 574 kcal
Białko
49 g
Węglowodany
37 g
Tłuszcz
26 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
7.3 g
Sód
895 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy