Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i sosem koperkowym (z osłoną noża miksującego 2.0)

Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i sosem koperkowym (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.7 6 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Sos koperkowy
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g orzeszków piniowych
    50 g migdałów, w płatkach
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 25 - 30 g koperku, świeżego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g kaparów, konserwowych (opcjonalnie)
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Obieranie ziemniaków
  • 600 g ziemniaków, młodych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 1300 g wody
  • 5 jajek
  • 400 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 ogórek (ok. 180 g), pokrojony w plastry
  • orzeszki piniowe (opcjonalnie) do dekoracji
    migdałów, w płatkach, do dekoracji
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 528 kcal / 2209.2 kJ
Białko 22.9 g
Tłuszcz 32.8 g
Węglowodany 39.1 g
Błonnik 6.4 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 595.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...