Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 500 g batatów, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 - 250 g sera cheddar, ciemnego, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2304.8 kJ / 550.9 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 40.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.7 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 418.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Ziołowy ryż z pieczarkami
1h
Sałatka z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi (TM6)
15 min
Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową
1h 20min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)
1h
Potrawka z kiełbasą, grzybami i kaszą jęczmienną
55min
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM6)
1h 10min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6)
1h 20min
Ślimaczki bazyliowe z serem edamskim i porem
2h 30min
Pizza bianca z dynią i boczkiem
1h
Wytrawne racuchy z warzywami i serem kremowym
40 min