
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej
- wrząca woda do namoczenia soczewicy
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 400 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 - 3 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 20 g sosu sojowego jasnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 234 kcal / 984 kJ
- Białko
- 12.4 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Węglowodany
- 33 g
- Błonnik
- 6.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 godz. 10 min
Ragout z marynowanym tofu
1 godz. 40 min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1 godz. 15 min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 godz. 35 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 godz. 10 min
Dal makhani
13 godz. 20 min
Pilaw z ziarnami i burakiem
30 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Peruwiańskie quinotto
35 min