Łosoś z warzywnym kuskusem i sosem kurkumowym

4.7 12 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 6 liści bazylii, świeżych
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180 g każdy)
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • papryka słodka, mielona (opcjonalnie) do oprószenia
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 250 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 250 g cukinii pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 250 g kaszy kuskus
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 250 g mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 773.1 kcal / 3234.6 kJ
Białko 42 g
Tłuszcz 38.3 g
Węglowodany 64.2 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 8.3 g
Sód 468.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...