
Urządzenia i Akcesoria
Pikantna sałatka z krewetkami, spiralizowaną marchewką i ogórkiem (TM6)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje
Składniki
-
600 g ogórków Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
100 g marchewki Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
60 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
-
4 ząbki czosnku
-
1 papryczka chili, świeża (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
50 g oliwy z oliwek
-
¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
500 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
-
10 g trawy cytrynowej, świeżej pokrojonej w 2 mm paski
-
35 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
30 g miodu płynnego
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1202.4 mg
Białko
22.8 g
Kalorie
1501.5 kJ /
358.9 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Węglowodany
21.8 g