Urządzenia i Akcesoria
Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
8 porcji
Składniki
-
275 g cebuli przekrojonej na pół
-
350 g plastrów ananasa, z puszki, odsączonych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)350 g ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
2 ząbki czosnku
-
30 g papryczek chili guajillo, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
-
10 g papryczek chili ancho, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
-
30 g pasty achiote (annato) (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
40 g octu jabłkowego
-
250 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1000 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 6-8 cm kawałki
-
24 muszle do tacos, kukurydziane24 mini tortille kukurydziane (Ø 12 cm)
-
kolendra, świeża posiekana, do posypania
-
2 limonki pokrojone w ćwiartki, do skropienia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
727.5 mg
Białko
40.9 g
Kalorie
2629.8 kJ /
628.5 kcal
Tłuszcz
9.4 g
Błonnik
16.4 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Węglowodany
100.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
¡FIESTA MEXICANA!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pikantny kurczak z komosą ryżową i sałatką
45 min
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25 min
Quesadille z chorizo i guacamole
25 min
Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM5)
1 godz.
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Marakuja Sour (moktajl)
10 min
Słodki sos mango z chili
50 min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1 godz.
Tacos z resztkami pieczonego kurczaka
1 godz. 20 min
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
40 min
Meksykański bowl z szarpanym kurczakiem
30 min
Klasyczne chlebki naan
1 godz. 30 min