
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 275 g cebuli przekrojonej na pół
-
350
g ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
lub 350 g plastrów ananasa, z puszki odsączonych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka) - 2 ząbki czosnku
- 30 g papryczek chili guajillo, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- 10 g papryczek chili ancho, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- 30 g pasty achiote (annato) (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 40 g octu jabłkowego
- 250 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1000 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 6-8 cm kawałki
-
24
mini tortille kukurydziane (Ø 12 cm)
lub 24 muszle do tacos, kukurydziane - kolendra, świeża posiekana, do posypania
- 2 limonki pokrojone w ćwiartki, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 628.5 kcal / 2629.8 kJ
- Białko
- 40.9 g
- Tłuszcz
- 9.4 g
- Węglowodany
- 100.9 g
- Błonnik
- 16.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Sód
- 727.5 mg