Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor

Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor

4.1 34 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
8 porcji

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    275 g
  • ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    350 g
    350 g plastrów ananasa, z puszki, odsączonych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • ząbki czosnku
    2
  • papryczek chili guajillo, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
    30 g
  • papryczek chili ancho, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
    10 g
  • pasty achiote (annato) (opcjonalnie, patrz wskazówka)
    30 g
  • octu jabłkowego
    40 g
  • soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    250 g
  • ziarna ziela angielskiego
    4
  • soli
    2 łyżeczki
  • papryki wędzonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • oregano, suszonego
    2 łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 6-8 cm kawałki
    1000 g
  • mini tortille kukurydziane (Ø 12 cm)
    24
    24 muszle do tacos, kukurydziane
  • kolendra, świeża posiekana, do posypania
  • limonki pokrojone w ćwiartki, do skropienia
    2

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 628.5 kcal / 2629.8 kJ
Białko 40.9 g
Tłuszcz 9.4 g
Węglowodany 100.9 g
Błonnik 16.4 g
Tłuszcz nasycony 1.8 g
Sód 727.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...