Urządzenia i Akcesoria
Pikantne curry z kurczaka, bakłażana i ciecierzycy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
3 porcje
Składniki
-
200 g bakłażana pokrojonego na 2 cm kawałki
-
1 łyżka oregano, suszonego
-
30 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
-
⅔ łyżeczka soli plus 1 szczypta
-
100 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 1-2 cm kawałki
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 łyżeczka przyprawy garam masala
-
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
-
1 łyżka mąki pszennej
-
200 g wody
-
15 - 20 g koncentratu pomidorowego
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
-
150 g jogurtu naturalnego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
823.1 mg
Białko
28.3 g
Kalorie
1824.7 kJ /
436.1 kcal
Tłuszcz
20.6 g
Błonnik
9 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Węglowodany
35.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Penne z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym
35 min
Dhal z soczewicy ze szpinakiem i krewetkami
35 min
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
45 min
Ryż z mielonym mięsem i olejem chili po syczuańsku
1 godz. 5 min
Łatwy gulasz rybny
35 min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 min
Pad kra pao (wołowina z tajską bazylią)
45 min
Kalafior tikka masala
30 min
Kokosowe curry z kurczakiem i ryżem
45 min
Maślany kurczak z curry (Butter chicken)
1 godz.
Gulasz wołowy z dynią i kopytkami
1 godz. 45 min
Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią
1 godz. 10 min