Pikantne curry z kurczaka, bakłażana i ciecierzycy

4.7 27 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
3 porcje

Składniki

  • 200 g bakłażana pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 30 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
  • ⅔ łyżeczka soli plus 1 szczypta
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
    100 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 15 - 20 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • kolendra, świeża posiekana, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 823.1 mg
Białko 28.3 g
Kalorie 1824.7 kJ / 436.1 kcal
Tłuszcz 20.6 g
Błonnik 9 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Węglowodany 35.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...