Ogórkowe kąski z guacamole i krewetkami

4.9 34 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
25 porcji

Składniki

  • 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
  • 30 g cebuli szalotki
  • 250 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 2 ogórki szklarniowe, nieobrane, pokrojonych w 25 plastrów (grubości 1 cm)
  • 20 g oliwy z oliwek
    20 g oleju
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 250 g krewetek, surowych, obranych (ok. 25 szt.), oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 151.4 mg
Białko 1.9 g
Kalorie 156.3 kJ / 37.4 kcal
Tłuszcz 2.5 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 0.4 g
Węglowodany 2.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...