![Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/44B7FB0D-8EA4-4692-B47B-B802EA7AF3F6/Derivates/3ab50a73-114d-4409-b075-ec2de7510b12.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 60 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 250 g żeberek wieprzowych, wędzonych, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
- 400 - 430 g fasoli jasiek, suchej, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
- 1000 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1517 kJ / 362 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 49.9 g
- Tłuszcz
- 13.7 g
- Błonnik
- 12.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 Min
Zupa grochowa
1 godz.
Fasolka po bretońsku
13h 30min
Toskańska zupa fasolowa
50 Min
Zupa gulaszowa
1 Std. 35 Min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 Min
Krupnik z grzybami
45min
Zupa grochowa z chorizo
45min
Solanka z mięsem
2h
Kapuśniak
50 Min
Barszcz ukraiński
1 Std. 35 Min
Kapuśniak kaszubski
45min