Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
40
g oleju kokosowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
lub 40 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia - 200 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 250 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 60 g sosu sojowego
- 200 g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
- 200 g cukinii, pokrojonej na 1 cm kawałki
-
80
g mąki kasztanowej
lub 80 g mąki gryczanej - 2 jajka
- 2 pomidory, pokrojone w plastry, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1643.8 kJ / 392.9 kcal
- Białko
- 23.2 g
- Węglowodany
- 43.2 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 7.2 g
- Sód
- 896.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1h 10 min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10 min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1 Std. 30 Min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10 min
Warzywna zapiekanka z kaszą bulgur
1 godz. 35 min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50 min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1h 15 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 Min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 min
Pilaw z ziarnami i burakiem
30 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min