Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gnocchi dyniowe
- 1000 g dyni Hokkaido, nieobranej, pokrojonej na kawałki
- 300 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g bułki tartej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- 2 ½ - 3 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- woda, do ugotowania gnocchi
Sos ziołowo-chrzanowy
- ¼ pęczka koperku, świeżego, tylko liście
- ¼ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 g mleka
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 łyżki chrzanu, tartego
- 15 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2525.8 kJ / 603.7 kcal
- Białko
- 14.1 g
- Węglowodany
- 111.5 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 8.2 g
- Sód
- 2141.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pesto z jarmużu
25min
Placki cukiniowe z dipem bazyliowym
35min
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2h
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 Std. 20 Min
Pasztet z bakłażana z pomidorowym coulis
2h
Gnocchi buraczane
30min
Kremowe gratin z jarmużu
55 Min
Zupa krem z topinamburu i pora
1h
Makaron z sosem dyniowym i ciecierzycą
30min
Cappellacci z dynią
2h
Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą
1h 10min
Placki dyniowe z ricottą
30min