Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 350 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 800 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańska, pokruszona - 1 opakowanie tofu, wędzonego (180-200 g)
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki czarnej soli, kala namak (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 50 g śmietanki sojowej lub innej śmietanki roślinnej
- 200 g zakwasu na żurek
- 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
- prażona cebulka, gotowa, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1536.5 kJ / 367.2 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 63.1 g
- Tłuszcz
- 8.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 10.4 g
- Sód
- 392.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2u. 20min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
2 godz. 30 min
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 Std. 15 Min
Pasztet z selera
2 godz.
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 Std. 15 Min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45min
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1u. 10min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1 Std.