Żurek wegański

Żurek wegański

4.5 100 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 800 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańska, pokruszona
  • 1 opakowanie tofu, wędzonego (180-200 g)
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki czarnej soli, kala namak (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 50 g śmietanki sojowej lub innej śmietanki roślinnej
  • 200 g zakwasu na żurek
  • 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
  • prażona cebulka, gotowa (opcjonalnie) do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 367.2 kcal / 1536.5 kJ
Białko 12.3 g
Tłuszcz 8.9 g
Węglowodany 63.1 g
Błonnik 10.4 g
Tłuszcz nasycony 1.3 g
Sód 392.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...