Urządzenia i Akcesoria
Żurek wegański
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
80 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
-
350 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
800 g wody
-
2 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańska, pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
-
1 opakowanie tofu, wędzonego (180-200 g)
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki czarnej soli, kala namak (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
50 g śmietanki sojowej lub innej śmietanki roślinnej
-
200 g zakwasu na żurek
-
1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
-
prażona cebulka, gotowa (opcjonalnie) do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
392.3 mg
Białko
12.3 g
Kalorie
1536.5 kJ /
367.2 kcal
Tłuszcz
8.9 g
Błonnik
10.4 g
Tłuszcz nasycony
1.3 g
Węglowodany
63.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC 2024
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańskie burgery
45 min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
45 min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 godz. 15 min
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 min
Tofucznica
30 min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 godz. 15 min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2 godz. 20 min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min