
Urządzenia i Akcesoria
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
3 ząbki czosnku
-
25 g oliwy z oliwek
-
80 g liści szpinaku, świeżych
-
130 g orzechów nerkowca
-
1700 g wody
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
5 g kolendry, świeżej (liście i gałązki, pokrojone na kawałki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
-
1 - 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) nieaktywnych (patrz wskazówka)
-
150 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
-
150 - 200 g brokułu podzielonego na małe różyczki
-
120 - 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej z odciętymi końcówkami, pokrojonej na 3 części
-
150 g zielonego groszku, mrożonego
-
300 - 350 g makaronu, suchego, krótkiego wegańskiego (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
641.9 kcal /
2685.8 kJ
Białko
25.4 g
Tłuszcz
22.6 g
Węglowodany
89.9 g
Błonnik
9.8 g
Tłuszcz nasycony
3.8 g
Sód
939.5 mg