Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami

4.5 ( 42 oceny )

Składniki

  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    lub 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 80 g liści szpinaku, świeżych
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 1700 g wody
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g kolendry, świeżej (liście i gałązki, pokrojone na kawałki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 1 - 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 150 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
  • 150 - 200 g brokułu podzielonego na małe różyczki
  • 120 - 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej z odciętymi końcówkami, pokrojonej na 3 części
    lub 120 - 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej ciętej
  • 150 g zielonego groszku, mrożonego
  • 300 - 350 g makaronu, suchego, krótkiego wegańskiego (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
641.9 kcal / 2685.8 kJ
Białko
25.4 g
Tłuszcz
22.6 g
Węglowodany
89.9 g
Błonnik
9.8 g
Tłuszcz nasycony
3.8 g
Sód
939.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy