
Wersje kompatybilne
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1
zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
lub 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki - 3 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek
- 80 g liści szpinaku, świeżych
- 130 g orzechów nerkowca
- 1700 g wody
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g kolendry, świeżej (liście i gałązki, pokrojone na kawałki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 1 - 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- 150 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 150 - 200 g brokułu podzielonego na małe różyczki
-
120 - 150
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej z odciętymi końcówkami, pokrojonej na 3 części
lub 120 - 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej ciętej - 150 g zielonego groszku, mrożonego
- 300 - 350 g makaronu, suchego, krótkiego wegańskiego (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 641.9 kcal / 2685.8 kJ
- Białko
- 25.4 g
- Tłuszcz
- 22.6 g
- Węglowodany
- 89.9 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Sód
- 939.5 mg