![Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/188592f5b3ec5b97e4c2c4859be70db1/Derivates/fe8495e63bc490e77126c458c0438747bd518c68.jpg)
Wersje kompatybilne
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
-
1
zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
lub 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki - 3 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek
- 80 g liści szpinaku, świeżych
- 130 g orzechów nerkowca
- 1700 g wody
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g kolendry, świeżej (liście i gałązki, pokrojone na kawałki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 - 2 łyżki płatków drożdżowych, nieaktywnych (patrz wskazówka)
- 150 g cukinii, pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 150 - 200 g brokułu, podzielonego na małe różyczki
-
120 - 150
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na 3 części
lub 120 - 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, ciętej - 150 g zielonego groszku, mrożonego
- 300 - 350 g makaronu, suchego, krótkiego, wegańskiego (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2685.8 kJ / 641.9 kcal
- Białko
- 25.4 g
- Węglowodany
- 89.9 g
- Tłuszcz
- 22.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Sód
- 939.5 mg
Alternatywne przepisy
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 Std.
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe
50 Min
Wegańskie leczo z ryżem
45 Min
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 Min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 Min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym
35 min
Tagliatelle z marchewki z pesto z naci marchewki
40 Min
Gnocchi z sosem cukiniowym; Deser gruszkowo-jogurtowy
40 Min
Lasagne z warzywami
1h 25 min
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35 min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 Min
Potrawka warzywna z ryżem
30 Min