
Wersje kompatybilne
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos boloński z bakłażana i soczewicy
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g oliwy z oliwek
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 300 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
- 100 g czerwonego wina wytrawnego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
Purée ziemniaczane
- 800 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
- 300 g mleka
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
-
2
łyżki sera gruyère tartego
lub 2 łyżki bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 420.8 kcal / 1762 kJ
- Białko
- 10.8 g
- Tłuszcz
- 20.3 g
- Węglowodany
- 49.7 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Sód
- 598.8 mg