Wersje kompatybilne
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos boloński z bakłażana i soczewicy
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 60 g oliwy z oliwek
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 300 g bakłażana, pokrojonego w 3 cm kostkę
- 100 g czerwonego wina, wytrawnego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
Purée ziemniaczane
- 800 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 5 mm plastry
- 300 g mleka
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
-
2
łyżki sera gruyère, tartego
lub 2 łyżki bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1762 kJ / 420.8 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 49.7 g
- Tłuszcz
- 20.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Sód
- 598.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariańskie chili z ryżem; Serniczki w słoiczkach
45 Min
Wegańskie chili
40 Min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Ragout z marynowanym tofu
1u. 40min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 Min
Dal makhani
13 godz. 20 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Quiche ze szpinakiem i papryką
1 Std.
Fasolka po śródziemnomorsku
35 Min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 Std.