Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
TM6 TM5

Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy

4.3 ( 152 oceny )

Składniki

Sos boloński z bakłażana i soczewicy

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 300 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 100 g czerwonego wina wytrawnego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli

Purée ziemniaczane

  • 800 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 300 g mleka
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 2 łyżki sera gruyère tartego
    lub 2 łyżki bułki tartej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
420.8 kcal / 1762 kJ
Białko
10.8 g
Tłuszcz
20.3 g
Węglowodany
49.7 g
Błonnik
7.3 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Sód
598.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy