
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
Sos boloński z bakłażana i soczewicy
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
60 g oliwy z oliwek
-
100 g zielonej soczewicy, suszonej
-
300 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
-
100 g czerwonego wina wytrawnego
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
Purée ziemniaczane
-
800 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
-
300 g mleka
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
-
2 łyżki sera gruyère tartego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
420.8 kcal /
1762 kJ
Białko
10.8 g
Tłuszcz
20.3 g
Węglowodany
49.7 g
Błonnik
7.3 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Sód
598.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska