
Urządzenia i Akcesoria
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
300 - 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
-
250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 2 cm paski
-
1 łyżeczka papryki, mielonej
-
100 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
300 g bulionu warzywnego, płynnego wegańskiego (patrz wariant)
-
1 papryczka chili cayenne, suszona
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, posiekane
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
259.2 kcal /
1084.4 kJ
Białko
10.5 g
Tłuszcz
12.7 g
Węglowodany
30.6 g
Błonnik
9.3 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Sód
1050.7 mg