Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami

Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami

4.5 162 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 300 - 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 2 cm paski
  • 1 łyżeczka papryki, mielonej
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 300 g bulionu warzywnego, płynnego wegańskiego (patrz wariant)
  • 1 papryczka chili cayenne, suszona
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, posiekane

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 259.2 kcal / 1084.4 kJ
Białko 10.5 g
Tłuszcz 12.7 g
Węglowodany 30.6 g
Błonnik 9.3 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Sód 1050.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...