
Urządzenia i Akcesoria
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej300 - 400 g
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki250 g
-
ząbki czosnku2
-
oliwy z oliwek40 g
-
boczniaków, świeżych pokrojonych w 2 cm paski500 g
-
papryki, mielonej1 łyżeczka
-
przecieru pomidorowego, typu passata100 g
-
bulionu warzywnego, płynnego wegańskiego (patrz wariant)300 g
-
papryczka chili cayenne, suszona1
-
kminu rzymskiego, mielonego½ łyżeczki
-
soli1 - 1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
mięty, świeżej tylko liście, posiekane1 gałązka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
259.2 kcal /
1084.4 kJ
Białko
10.5 g
Tłuszcz
12.7 g
Węglowodany
30.6 g
Błonnik
9.3 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Sód
1050.7 mg