Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
TM6 TM5

Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami

4.6 (136 ocen)

Składniki

  • 300 - 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
  • 250 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 2 cm paski
  • 1 łyżeczka papryki, mielonej
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 300 g bulionu warzywnego, płynnego, wegańskiego (patrz wariant)
  • 1 papryczka chili cayenne, suszona (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka mięty, świeżej, tylko liście, posiekane

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1084.4 kJ / 259.2 kcal
Białko
10.5 g
Węglowodany
30.6 g
Tłuszcz
12.7 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Błonnik
9.3 g
Sód
1050.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy