Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 - 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
- 250 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 2 cm paski
- 1 łyżeczka papryki, mielonej
- 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 300 g bulionu warzywnego, płynnego, wegańskiego (patrz wariant)
- 1 papryczka chili cayenne, suszona (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka mięty, świeżej, tylko liście, posiekane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1084.4 kJ / 259.2 kcal
- Białko
- 10.5 g
- Węglowodany
- 30.6 g
- Tłuszcz
- 12.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 1050.7 mg
Alternatywne przepisy
Wegańskie „flaczki” z boczniaków
40min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Wegetariański gulasz z tofu
30min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 Std. 50 Min
Wegański bigos z boczniakami
1 Std. 40 Min
Żurek wegański
35min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1h 30min
Pasztet z selera
2h
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24h 15 min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45min
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1 Std. 10 Min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30min