Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)

Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)

4.1 82 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
    200 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • wrząca woda do zalania tofu
  • ząbek czosnku
    1
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji
    ½ - 1
  • kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    5 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    20 g
  • sosu sojowego
    70 g
  • wody
    550 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    50 g
  • octu ryżowego
    25 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    160 g
  • pasternaku lub korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
    120 g
  • białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
    200 g
  • oleju
    20 g
  • pora pokrojonego w 1 cm plastry
    100 g
  • komosy ryżowej (quinoa)
    150 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • zielonego groszku, świeżego
    50 g
    50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • ziarna sezamu (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 404.1 kcal / 1690.9 kJ
Białko 17.2 g
Tłuszcz 12.2 g
Węglowodany 59.5 g
Błonnik 9.5 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 2187.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...