![Wegetariańska moussaka (musaka) Wegetariańska moussaka (musaka)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7e9bb881-a022-49c4-a76f-f0139c882b9a/Derivates/dc6f73de-f2a8-440d-8d35-4863cb1c30c8.jpg)
Wersje kompatybilne
Wegetariańska moussaka (musaka)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczone warzywa
- 2 bakłażany (ok. 800 g), pokrojone w 5 mm plastry
- 1 cukinia (ok. 400 g), pokrojona w 7 mm plastry
- oliwa z oliwek, do skropienia
- sól, do oprószenia
Soczewica w sosie pomidorowym
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 300 g wody
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 5 mm plastry
Rozdrabnianie sera i sos beszamelowy
-
100
g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki - 400 g mleka
- 30 g masła
- 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie moussaki (musaki)
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2166 kJ / 517.3 kcal
- Białko
- 22.5 g
- Węglowodany
- 57.8 g
- Tłuszcz
- 22.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 11.8 g
- Sód
- 1187.3 mg
Alternatywne przepisy
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 Std. 30 Min
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2 godz. 5 min
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1 Std. 15 Min
Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem
40 Min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 Std.
Lasagne dyniowa
1h 45min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2h 20min
Lasagne z warzywami
1h 25min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1h 25min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 Std. 35 Min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 Min