
Urządzenia i Akcesoria
Wegetariańska moussaka (musaka)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji
Składniki
Pieczone warzywa
-
bakłażany (ok. 800 g), pokrojone w 5 mm plastry2
-
cukinia (ok. 400 g), pokrojona w 7 mm plastry1
-
oliwa z oliwek do skropienia
-
sól do oprószenia
Soczewica w sosie pomidorowym
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
ząbki czosnku3
-
oliwy z oliwek40 g
-
czerwonej soczewicy, suszonej200 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata700 g
-
wody300 g
-
oregano, suszonego2 łyżeczki
-
tymianku, suszonego2 łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
soli1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ - 1 łyżeczka
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej¼ łyżeczki
-
ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry300 g
Rozdrabnianie sera i sos beszamelowy
-
sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki100 g
-
mleka400 g
-
masła30 g
-
mąki pszennej40 g
-
soli½ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej¼ łyżeczki
Przygotowanie moussaki (musaki)
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
517.3 kcal /
2166 kJ
Białko
22.5 g
Tłuszcz
22.5 g
Węglowodany
57.8 g
Błonnik
11.8 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Sód
1187.3 mg