Wersje kompatybilne
Wegetariańska moussaka (musaka)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczone warzywa
- 2 bakłażany (ok. 800 g), pokrojone w 5 mm plastry
- 1 cukinia (ok. 400 g), pokrojona w 7 mm plastry
- oliwa z oliwek, do skropienia
- sól, do oprószenia
Soczewica w sosie pomidorowym
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 300 g wody
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 5 mm plastry
Rozdrabnianie sera i sos beszamelowy
-
100
g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki - 400 g mleka
- 30 g masła
- 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie moussaki (musaki)
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2166 kJ / 517.3 kcal
- Białko
- 22.5 g
- Węglowodany
- 57.8 g
- Tłuszcz
- 22.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 11.8 g
- Sód
- 1187.3 mg
Alternatywne przepisy
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Quiche ze szpinakiem i papryką
1h
Zielone cannelloni
1h 45min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1h
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2hod. 20min
Lasagne dyniowa
1h 45min
Lasagne z warzywami
1 Std. 25 Min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1 Std. 25 Min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1h 30min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 Std. 35 Min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1 Std. 35 Min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min