Urządzenia i Akcesoria
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
-
15 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia (ok. 500 g)
-
1 ½ opakowania makaronu ryżowego, suchego Vermicelli (łącznie 300 g, w tym 100 g połamanego na 2-3 kawałki)
-
50 - 60 g czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka pasty z krewetek (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka kurkumy, mielonej
-
1 łyżeczka kardamonu, mielonego
-
500 - 600 g tofu, świeżego twardego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
-
900 - 1000 g mleczka kokosowego
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
20 - 30 g sosu sojowego
-
1 łyżeczka soli
-
500 g wody
-
1 brokuł pokrojony na różyczki, z łodygą obraną i pokrojoną w 2 cm plastry
-
woda do gotowania makaronu
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
-
zielona papryczka chili, świeża pokrojona w ukośne 2 mm plastry, do dekoracji
-
limonka pokrojona w ósemki, do skropienia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
859.2 mg
Białko
19.7 g
Kalorie
3628.5 kJ /
867.2 kcal
Tłuszcz
32.1 g
Błonnik
3.8 g
Tłuszcz nasycony
23.5 g
Węglowodany
107.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
GOTUJ Z DIEGO
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegetariańskie spring rollsy (TM6, TM7)
1 godz.
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30 min
Zupa miso z warzywami
30 min
Azjatycka zupa warzywna z tofu
1 godz. 30 min
Zupa z kimchi i tofu
30 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Koreański ramen z tofu
50 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min