
Wersje kompatybilne
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia (ok. 500 g)
- 1 ½ opakowania makaronu ryżowego, suchego Vermicelli (łącznie 300 g, w tym 100 g połamanego na 2-3 kawałki)
- 50 - 60 g czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka pasty z krewetek (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
- 500 - 600 g tofu, świeżego twardego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 900 - 1000 g mleczka kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 20 - 30 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 500 g wody
- 1 brokuł pokrojony na różyczki, z łodygą obraną i pokrojoną w 2 cm plastry
- woda do gotowania makaronu
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- zielona papryczka chili, świeża pokrojona w ukośne 2 mm plastry, do dekoracji
- limonka pokrojona w ósemki, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 867.2 kcal / 3628.5 kJ
- Białko
- 19.7 g
- Tłuszcz
- 32.1 g
- Węglowodany
- 107.4 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.5 g
- Sód
- 859.2 mg