Urządzenia i Akcesoria
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki50 g
-
płatków owsianych, górskich30 g
-
ziaren, mieszanych np. ziaren sezamu, pestek dyni, ziaren słonecznika50 g
-
wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni900 g
-
kaszy gryczanej, niepalonej100 g
-
cukinii pokrojonej na 2-3 cm kawałki100 g
-
cebuli przekrojonej na pół50 g
-
marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki70 g
-
ząbek czosnku1
-
liście bazylii, świeże3
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście2 gałązki
-
soli1 - 2 szczypty
-
papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
bułki tartej (patrz wskazówka)50 g
-
olej ilość do smażenia
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
81.5 kcal /
341 kJ
Białko
2.7 g
Tłuszcz
4.7 g
Węglowodany
7.9 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
68.5 mg