Baklava
TM6 TM5

Baklava

4.7 (91 ocen)

Składniki

Baklava

  • 350 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
    lub 350 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g oleju
  • 50 g cukru
  • 1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
  • 10 płatów ciasta filo

Syrop

  • 200 g cukru
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
942.9 kJ / 225.3 kcal
Białko
4.3 g
Węglowodany
22.4 g
Tłuszcz
14.3 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Błonnik
2 g
Sód
46.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy