Baklava

Baklava

4.7 112 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
20 porcji

Składniki

Baklava
  • 350 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
    350 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g oleju
  • 50 g cukru
  • 1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
  • 10 płatów ciasta filo
Syrop
  • 200 g cukru
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 225.3 kcal / 942.9 kJ
Białko 4.3 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 22.4 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 46.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...