Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
-
350
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
lub 350 g orzechów włoskich, łuskanych - 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g oleju
- 50 g cukru
- 1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 10 płatów ciasta filo
Syrop
- 200 g cukru
- 100 g wody
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 942.9 kJ / 225.3 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 22.4 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 46.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czebureki
2 godz. 35 min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
1h 20min
Brioszka „korona” z likierem
5 Std.
Semifredo z kawą zbożową
7hod.
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM5)
1 godz. 15 min
Biryani z jagnięciną
1h 20min
Tureckie delicje (Lokum)
26h 50 min
Ciasto "trzy mleka" (Tres leches)
2 godz.
Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)
1h 50min
Ciasto Marlenka
27h 40min
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
2 godz.
Ciasto pijana śliwka
6 Std.