Urządzenia i Akcesoria
Baklava
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
20 porcji
Składniki
Baklava
-
350 g orzechów włoskich, łuskanych350 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g oleju
-
50 g cukru
-
1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
-
10 płatów ciasta filo
Syrop
-
200 g cukru
-
100 g wody
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
46.8 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
942.9 kJ /
225.3 kcal
Tłuszcz
14.3 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Węglowodany
22.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SMAKI WAKACJI V
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Pieczone sajgonki z warzywami (TM6, TM7)
1 godz. 30 min
Pizza turecka Lahmacun
1 godz. 20 min
Rösti (TM6, TM7)
40 min
Smażone bułki chińskie
2 godz. 30 min
Wieżyczki z czarnego ryżu
55 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6, TM7)
35 min
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
14 godz.
Słodzone mleko zagęszczone
35 min
Chałwa sezamowa
1 godz. 20 min
Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)
1 godz. 50 min
Kawa z żółtkiem po wietnamsku
10 min