Rösti z warzyw korzeniowych (TM5)
TM6 TM5

Rösti z warzyw korzeniowych (TM5)

4.4 ( 10 ocen )

Składniki

  • 130 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 130 g pasternaku w razie potrzeby przekrojonego wzdłuż na pół
    lub 130 g korzeni pietruszki w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
  • 130 g batata pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos koperkowo-pietruszkowy

  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    lub 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
265.7 kcal / 1111.5 kJ
Białko
7.6 g
Tłuszcz
12.6 g
Węglowodany
31.6 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
6.6 g
Sód
978.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy