
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
130
g pasternaku w razie potrzeby przekrojonego wzdłuż na pół
lub 130 g korzeni pietruszki w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół - 130 g batata pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos koperkowo-pietruszkowy
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
200
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 265.7 kcal / 1111.5 kJ
- Białko
- 7.6 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Węglowodany
- 31.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Sód
- 978.3 mg