Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta
TM6 TM5

Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta

4.1 (68 ocen)

Składniki

Razowe ciasto orkiszowe

  • 260 g mąki orkiszowej, razowej
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 90 g wody, schłodzonej
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • 70 g ziaren sezamu, białego

Nadzienie szpinakowe

  • 500 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 180 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 5 zielonych cebulek ze szczypiorkiem, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • 200 g twarogu, chudego, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 - 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Formowanie i pieczenie

  • mąka orkiszowa, razowa, do oprószenia
  • 1 białko, do posmarowania
  • 1 łyżka orzeszków piniowych, do posypania
    lub 1 łyżka słonecznika łuskanego, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2657.5 kJ / 633 kcal
Białko
31 g
Węglowodany
32.4 g
Tłuszcz
40.4 g
Tłuszcz nasycony
10.5 g
Błonnik
9.6 g
Sód
556.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy