Urządzenia i Akcesoria
Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji
Składniki
Razowe ciasto orkiszowe
-
260 g mąki orkiszowej, razowej
-
100 g oliwy z oliwek
-
90 g wody, schłodzonej
-
1 jajko
-
1 ½ łyżeczki octu jabłkowego
-
70 g ziaren sezamu, białego
Nadzienie szpinakowe
-
500 g liści szpinaku baby, świeżych
-
180 g cebuli przekrojonej na pół
-
5 zielonych cebulek ze szczypiorkiem pokrojonych na 3 cm kawałki
-
20 g oliwy z oliwek
-
200 g sera feta pokrojonego na kawałki
-
200 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
2 białka
-
1 - 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Formowanie i pieczenie
-
mąka orkiszowa, razowa do oprószenia
-
1 białko do posmarowania
-
1 łyżka słonecznika łuskanego, do posypania1 łyżka orzeszków piniowych do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
556.3 mg
Białko
31 g
Kalorie
2657.5 kJ /
633 kcal
Tłuszcz
40.4 g
Błonnik
9.6 g
Tłuszcz nasycony
10.5 g
Węglowodany
32.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZDROWE KOLACJE
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Quiche ze szpinakiem i papryką
1 godz.
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
1 godz. 50 min
Pełnoziarnista tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
1 godz. 45 min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1 godz. 50 min
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2 godz.
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 godz. 20 min
Tarta z botwinką i serem feta
1 godz. 45 min
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40 min
Lekka lasagne z cukinią
55 min
Mini pizze na brokułowych spodach
40 min
Tarta z dynią
1 godz. 40 min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 min