Wersje kompatybilne
Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczone warzywa
- 150 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g dyni piżmowej, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżki liści tymianku, świeżych
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej (ok. 280 g)
Kuskus i sos tahini
- 120 g kaszy kuskus
- 240 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 ząbek czosnku
- 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 50 g jogurtu naturalnego
-
2
łyżeczki nasion kminu rzymskiego
lub ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka miodu, płynnego
lub 1 łyżeczka syropu z agawy - natka pietruszki, świeża, posiekana, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1790.3 kJ / 427.9 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 45.6 g
- Tłuszcz
- 24.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 493 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM6)
45min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2h 35min
Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
50min
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
20 Min
Lasagne z topinamburem
1 Std. 20 Min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1 Std.
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM6)
1 Std.
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min