Urządzenia i Akcesoria
Samosy z farszem z soczewicy i bakłażana
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
30 sztuk
Składniki
Farsz z soczewicy i bakłażana
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia ciasta filo
-
150 g zielonej soczewicy, suszonej
-
300 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
-
80 g czerwonego wina wytrawnego
-
200 g krojonych pomidorów, z puszki
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
10 płatów ciasta filo
Jogurtowy dip miętowy
-
10 g liści mięty, świeżych
-
10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na 2 cm kawałki
-
150 - 200 g jogurtu typu greckiego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
167 mg
Białko
3 g
Kalorie
403.1 kJ /
96.3 kcal
Tłuszcz
3.3 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
13.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Samosy
1 godz. 40 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1 godz. 30 min
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45 min
Szarpany jackfruit BBQ
25 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 godz. 20 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Piknikowe wegetariańskie empanadas
1 godz. 10 min