
Wersje kompatybilne
Galette z pulpy migdałowej z pieczonymi pomidorami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 140 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko, rozmiar L
- 70 g masła zmrożonego, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 115 g pulpy migdałowej pozostałej po produkcji domowego mleka migdałowego (patrz wskazówka)
- 2 - 3 łyżki zimnej wody
Pieczone pomidory
-
4 - 5
mięsistych pomidorów całych, np. gruszkowych, śliwkowych, Lima (ok. 450 g)
lub 15 - 20 pomidorków koktajlowych różnokolorowych - 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Nadzienie serowe
-
170
g sera ricotta podzielonego na kawałki
lub 170 g sera koziego typu rolada, podzielonego na kawałki - 25 g oliwy z oliwek
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. tymianku, rozmarynu, koperku
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Wykonanie
- mąka pszenna do oprószenia
- mieszane ziarna np. słonecznika, sezamu, do posypania
- liście bazylii, świeże do dekoracji
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 221 kcal / 925 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 15 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Sód
- 348 mg