Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)

Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)

4.6 9 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • dyni piżmowej pokrojonej na kawałki, Ø 4-5 cm (patrz wskazówka)
    500 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    3 szczypty
  • papryki słodkiej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • papryki ostrej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • oliwy z oliwek plus 1 łyżka
    10 g
  • miodu, płynnego
    3 - 3 ½ łyżeczki
  • ząbek czosnku
    ½ - 1
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, w tym 4 pokrojone w 2 x 1 cm paski
    5
  • oleju pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
    35 g
  • octu jabłkowego (patrz wariant)
    15 - 20 g
    15 - 20 g białego octu winnego, (patrz wariant)
  • musztardy (patrz wskazówka)
    1 ½ łyżeczki
  • wody
    1000 g
  • kaszy jęczmiennej pęczak
    100 g
  • liści szpinaku baby, świeżych
    50 g
  • sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g
  • orzechy włoskie, łuskane (opcjonalnie) grubo posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 355.2 kcal / 1486.2 kJ
Białko 8.1 g
Tłuszcz 19.8 g
Węglowodany 41 g
Błonnik 7.6 g
Tłuszcz nasycony 5.3 g
Sód 1111.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...