Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 120 - 150 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
- 10 g oleju
- 4 - 6 skórek z bananów, ekologicznych, średnio dojrzałych, umytych (ok. 150 g, patrz wskazówka)
-
20
g cukru kokosowego
lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
-
1
łyżeczka czerwonego octu winnego
lub 1 łyżeczka octu balsamicznego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 414.5 kJ / 99 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 17 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 340 mg
Alternatywne przepisy
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6)
1h 20min
Wegetariańska zupa gulaszowa z dyni; Kokosowy ryż ze smażonymi bananami
55min
Wegańska zupa bananowa z curry
30 Min
Wegańskie "mięso"
1h 15min
Bakłażany po kaszubsku
3hod. 50min
Wegańskie masło z aquafabą
2h 25min
Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką
40min
Seitan
1 Std. 45 Min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 Std. 15 Min
Szarpany jackfruit BBQ
25 Min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min
Wegańskie „flaczki” z boczniaków
40min