
Urządzenia i Akcesoria
Migdałowe ciasto z tahini
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 kawałków
Składniki
Migdałowe ciasto z tahini
-
30 g ziaren sezamu, białego
-
100 g migdałów, blanszowanych
-
180 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
150 g cukru
-
3 jajka
-
180 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Polewa czekoladowa
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
689.3 kcal /
2883.8 kJ
Białko
12.7 g
Tłuszcz
55.3 g
Węglowodany
40.7 g
Błonnik
6.5 g
Tłuszcz nasycony
23 g
Sód
111.1 mg