Urządzenia i Akcesoria
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
270 g mąki pszennej
-
150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
20 - 30 g zimnej wody
Nadzienie
-
300 - 350 g ziemniaków nieobranych, mieszczących się w szerokiej części podajnika
-
150 g pora tylko biała i jasnozielona część
-
2 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50 g oliwy z oliwek
Formowanie i pieczenie
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 opakowanie serka kremowego śmietankowego (125 g)
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
220.7 mg
Białko
6.6 g
Kalorie
1761.6 kJ /
421 kcal
Tłuszcz
27.8 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
13.9 g
Węglowodany
37.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Farfalle w sosie gorgonzola z gruszką i orzechami
25 min
Tarta z ricottą i kolorowymi pomidorkami
1 godz. 30 min
Nachos w tajskim stylu
1 godz.
Lasagne z topinamburem
1 godz. 20 min
Aromatyczne biryani z soczewicą
40 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Wytrawne palmiery na dwa sposoby
1 godz. 40 min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 godz.
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 min
Gratin z ziemniaków i selera
1 godz. 10 min
Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola
1 godz.
Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą
1 godz.