
Urządzenia i Akcesoria
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
270 g mąki pszennej
-
150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
20 - 30 g zimnej wody
Nadzienie
-
300 - 350 g ziemniaków nieobranych, mieszczących się w szerokiej części podajnika
-
150 g pora tylko biała i jasnozielona część
-
2 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50 g oliwy z oliwek
Formowanie i pieczenie
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 opakowanie serka kremowego śmietankowego (125 g)
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
421 kcal /
1761.6 kJ
Białko
6.6 g
Tłuszcz
27.8 g
Węglowodany
37.1 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
13.9 g
Sód
220.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6)
1 godz. 20 min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1 godz.
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM6)
1 godz. 15 min
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1 godz. 15 min
Gratin z ziemniaków i selera
1 godz. 10 min
Risotto z wędzonym serem
30 min
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 godz.
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Włoska tarta z dżemem
2 godz. 35 min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 min
Tarta z gruszkami i serem brie
1 godz. 25 min