Urządzenia i Akcesoria
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
270 g mąki pszennej
-
150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
20 - 30 g zimnej wody
Nadzienie
-
300 - 350 g ziemniaków nieobranych, mieszczących się w szerokiej części podajnika
-
150 g pora tylko biała i jasnozielona część
-
2 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50 g oliwy z oliwek
Formowanie i pieczenie
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 opakowanie serka kremowego śmietankowego (125 g)
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
220.7 mg
Białko
6.6 g
Kalorie
1761.6 kJ /
421 kcal
Tłuszcz
27.8 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
13.9 g
Węglowodany
37.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Gratin z ziemniaków i selera
1 Std. 10 Min
Frittata ze spiralizowanymi ziemniakami (TM6, TM7)
45 Min
Pieczone warzywa z kozim serem i pesto (TM5)
1 Std.
Zupa krem i chipsy z batata (TM5)
35 Min
Mini pizze na spodzie ze spiralizowanych warzyw (TM5)
45 Min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)
1 Std.
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1 Std. 15 Min
Czarna focaccia
2 Std. 40 Min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 Std.
Makaron z sosem orzechowym w stylu tajskim
25 Min
Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
1 Std. 20 Min
Risotto z kimchi
35 Min