Tost z jogurtem tahini i grzybami miso

Tost z jogurtem tahini i grzybami miso

4.5 21 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Jogurt tahini
  • 170 - 200 g miękkiego tofu pokrojonego na kawałki
  • 170 - 200 g jogurtu naturalnego
  • 40 g pasty tahini
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
Grzyby miso
  • 30 g wody
  • 400 g grzybów shiitake, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
    400 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki mirinu
    2 łyżeczki sherry, wytrawnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis) (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego lub na zakwasie (ok. 140 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 321.1 kcal / 1343.5 kJ
Białko 13.9 g
Tłuszcz 16.8 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 5.6 g
Tłuszcz nasycony 6.3 g
Sód 821.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...