
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jogurt tahini
- 170 - 200 g miękkiego tofu pokrojonego na kawałki
- 170 - 200 g jogurtu naturalnego
- 40 g pasty tahini
- ½ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Grzyby miso
- 30 g wody
-
400
g grzybów shiitake, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
lub 400 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry - 30 g masła
-
2
łyżeczki mirinu
lub 2 łyżeczki sherry, wytrawnego - 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis) (patrz wskazówka)
- 1 łyżka pasty miso
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego lub na zakwasie (ok. 140 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 321.1 kcal / 1343.5 kJ
- Białko
- 13.9 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Węglowodany
- 32 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Sód
- 821.2 mg