Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jogurt tahini
- 170 - 200 g miękkiego tofu, pokrojonego na kawałki
- 170 - 200 g jogurtu naturalnego
- 40 g pasty tahini
- ½ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Grzyby miso
- 30 g wody
-
400
g grzybów shiitake, świeżych, pokrojonych w 5 mm plastry
lub 400 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry - 30 g masła
-
2
łyżeczki mirinu
lub 2 łyżeczki sherry, wytrawnego - 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis) (patrz wskazówka)
- 1 łyżka pasty miso
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego lub na zakwasie (ok. 140 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1343.5 kJ / 321.1 kcal
- Białko
- 13.9 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Sód
- 821.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tofucznica
30min
Shakshuka z patelni
50min
Ranczerskie śniadanie z fasolą, awokado i jajkiem
50min
Koreański ramen z tofu
50min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45min
Rösti z warzyw korzeniowych (TM5)
50min
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 Min
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30min
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2h 35min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min