
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
4
łyżki mąki pszennej
lub 4 łyżki mąki ryżowej - 4 ząbki czosnku
- 10 g kolendry, świeżej tylko liście
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowo 1 szczypta
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
-
1
łyżeczka suchych drożdży
lub 10 g drożdży świeżych pokruszonych - 5 łyżek oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania falafeli
- 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych, przekrojonych na pół
- 250 g pomidorków koktajlowych żółtych, przekrojonych na pół
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm piórka
- 1 łyżeczka musztardy
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 732.7 kcal / 3065.6 kJ
- Białko
- 25.8 g
- Tłuszcz
- 41.8 g
- Węglowodany
- 73.4 g
- Błonnik
- 16.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Sód
- 1499.2 mg