Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
TM6 TM5

Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów

4.4 (16 ocen)

Składniki

  • 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 4 łyżki mąki pszennej
    lub 4 łyżki mąki ryżowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowo 1 szczypta
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
    lub 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania falafeli
  • 250 g pomidorków koktajlowych, czerwonych, przekrojonych na pół
  • 250 g pomidorków koktajlowych, żółtych, przekrojonych na pół
  • 100 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 3-4 mm piórka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3065.6 kJ / 732.7 kcal
Białko
25.8 g
Węglowodany
73.4 g
Tłuszcz
41.8 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Błonnik
16.9 g
Sód
1499.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy