Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM6)

Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM6)

4.0 43 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 25 min
1 porcja

Składniki

  • ¼ cukinii (ok. 100 g), nieobranej, z odciętymi końcówkami, w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
  • ½ marchewki (ok. 30 g), z odciętymi końcówkami
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowo ¼ łyżki
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowo 2 szczypty
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 1 jajko
  • 25 g bułki tartej
  • 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
  • 40 g kaszy kuskus
  • 60 g gorącej wody
  • 60 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki cukru

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 723 kcal / 3025.1 kJ
Białko 23.7 g
Tłuszcz 33.1 g
Węglowodany 84.9 g
Błonnik 12.7 g
Tłuszcz nasycony 5.9 g
Sód 1900.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...