Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 110 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki curry, mielonego
- 800 g wody
- 340 g brokułów, tylko łodygi, pokrojone na 2 cm kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 4 łyżki płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼
łyżeczki suszonych płatków chili
lub 2 szczypty chili, mielonego - 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 130 g różyczek brokułu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1059.4 kJ / 253.2 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 35.4 g
- Tłuszcz
- 5.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 9.4 g
- Sód
- 80.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grecka zupa z soczewicy
40 min
Wiosenna zupa kalafiorowa
30min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 Min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 Min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1h
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30min
Jesienna zupa z pieczonego kalafiora i soczewicy
50min
Korma z pieczonymi warzywami
55 Min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 Min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35min