Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g oliwy z oliwek
- 60 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 250 g miąższu dyni, np. piżmowej, Hokkaido, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 320 g ryżu do risotto, typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 700 g wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
100
g sera taleggio, pokrojonego w 1 cm kostkę
lub 100 g sera camembert, pokrojonego w 1 cm kostkę - 30 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2118.2 kJ / 506.3 kcal
- Białko
- 11.1 g
- Węglowodany
- 69.3 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 511.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z cukinii
45min
Risotto z groszkiem i miętą
40min
Risotto dyniowe z boczkiem
35min
Risotto z dynią i szpinakiem
35min
Risotto z boczniakami i szampanem
35min
Warzywne risotto; Mini ciasta czekoladowe na parze
1 Std.
Spaghetti z kremowym sosem z bakłażana
35min
Szafranowe risotto ze szparagami
35min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50min
Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola
1 Std.
Risotto z burakami i balsamico
40min