
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 - 300 g ugotowanych warzyw (np. z rosołu), marchewki, pietruszki, selera, pokrojonych na kawałki
- 240 - 300 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej (zalewę zachować)
- 50 - 75 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa ilość do polania
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki, świeża, drobno posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 9444.2 kJ / 225.7 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 20.3 g
- Tłuszcz
- 13.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 281.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta śródziemnomorska
15 min
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min
Egipska pasta z bobu i pomidorów (ful)
40min
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45min
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45min
Jabłkowe millefeuille z roszponką i orzechami
15 min
Sałatka ziemniaczana z ziołowym sosem winegret (TM6)
45min
Przyprawa za'atar
5 min
Sorbet z cukinii i cytryny
8 godz. 10 min
Sałatka z jabłkiem i koprem włoskim
20 min
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
3h