Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 - 300 g ugotowanych warzyw (np. z rosołu), marchewki, pietruszki, selera, pokrojonych na kawałki
- 240 - 300 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej (zalewę zachować)
- 50 - 75 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa ilość do polania
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki, świeża, drobno posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 9444.2 kJ / 225.7 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 20.3 g
- Tłuszcz
- 13.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 281.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z buraka
1 Std.
Tahini
10 min
Rösti z warzyw korzeniowych (TM5)
50min
Hummus z suszonymi pomidorami
10 min
Egipska pasta z bobu i pomidorów (ful)
40min
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5min
Pasta z bakłażana
55min
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10 min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 min
Przyprawa za'atar
5min
Hummus z domowym tahini
25 Min
Hummus z zielonego groszku
40min