Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta

Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta

4.5 81 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
1 porcja

Składniki

  • 1 bakłażan (ok. 250 g)
  • 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g sera feta pokruszonego
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1064.2 mg
Białko 15.3 g
Kalorie 1762.4 kJ / 421.2 kcal
Tłuszcz 22.2 g
Błonnik 20.2 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Węglowodany 48.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...