Wersje kompatybilne
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 bakłażan (ok. 250 g)
- 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g sera feta, pokruszonego
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1762.4 kJ / 421.2 kcal
- Białko
- 15.3 g
- Węglowodany
- 48.5 g
- Tłuszcz
- 22.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 20.2 g
- Sód
- 1064.2 mg
Alternatywne przepisy
Gryczotto z grzybami i gorgonzolą
40min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)
1h
Sos warzywny z masłem orzechowym
30min
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25min
Ryba w stylu Veracruz
45min
Smoothie buraczane
5min
Pieczone młode ziemniaki z twarożkiem
55min
Naleśniki z warzywami zapiekane pod sosem beszamelowym
1h 45min
Orzechowe ravioli z szampańskim sosem
1h 30min
Paczuszka z łososiem i porem z ziemniakami
1h
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1h