Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM6)
TM6

Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM6)

3.1 (15 ocen)

Składniki

Sos majonezowy

  • 100 g oliwy z oliwek
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g czerwonego octu winnego
    lub 15 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
    lub 1 łyżeczka syropu z agawy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Surówka z brukselki z żurawiną

  • 80 g żurawiny, suszonej
  • 80 g migdałów, w płatkach
  • 500 g brukselki
  • 150 - 250 g bulwy kopru włoskiego (ok. 1 szt.), pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się do szerokiej części podajnika
  • 50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 50 g sera parmezan
    lub 50 g sera grana padano
  • 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1485.1 kJ / 355 kcal
Białko
9.3 g
Węglowodany
26.6 g
Tłuszcz
25.9 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Błonnik
7.1 g
Sód
358.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy