Wersje kompatybilne
Sałatka warzywna; Gulasz z żółtej soczewicy; Wegański mus czekoladowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gulasz z żółtej soczewicy
- 120 g żółtej soczewicy, suszonej
- 200 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g korzenia selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
-
50
g daktyli Medjool, bez pestek, przekrojonych na pół
lub 50 g daktyli, suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół, miękkich (patrz wskazówka) - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- 240 - 280 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej (1 puszka), zalewę zachować
- 100 - 120 g pomidora, pokrojonego na kawałki
-
60
g jarmużu, tylko liście, bez twardych części, pokrojonego na kawałki
lub 50 g liści szpinaku baby, świeżych - 600 g wody
- 450 g mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
Wegański mus czekoladowy
- 120 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, wegańskiej, pokrojonej na kawałki
-
80
g daktyli Medjool, bez pestek, przekrojonych na pół
lub 80 g daktyli, suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół, miękkich (patrz wskazówka) - 50 g oleju kokosowego
Sałatka warzywna
-
60
g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
lub 60 g cebuli, przekrojonej na pół - 150 g zielonego groszku, konserwowego, odsączonego
- 25 g kaparów, konserwowych, odsączonych
- 60 - 80 g majonezu, wegańskiego (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżeczki musztardy Dijon
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4086.7 kJ / 976.8 kcal
- Białko
- 27.8 g
- Węglowodany
- 108.5 g
- Tłuszcz
- 60.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 37 g
- Błonnik
- 28.5 g
- Sód
- 1103.8 mg
Alternatywne przepisy
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1h
Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM6)
20min
Spaghetti z cukinii w śmietanowym sosie z boczkiem (TM6)
40min
Wegańskie aïoli
5h 10min
Tartaletki warzywne na spodzie z ciecierzycy z sałatką
1h 5min
Tagliatelle z marchewki z pesto z naci marchewki
40min
Rösti z warzyw korzeniowych (TM5)
50min
Kulki energetyczne marchewkowo-owsiane
50min
Bezglutenowe kotleciki wegetariańskie z dressingiem jogurtowym
55min
Brokułowa zupa z soczewicą
25min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min