Urządzenia i Akcesoria
Grzybowa bruschetta z jesiennymi warzywami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 20 godz.
24 kromki
Składniki
Zakwas
-
50 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
100 g mąki pszennej chlebowej
-
100 g wody
Ciabatta
-
300 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia orzechów
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia miski
-
10 g soli
-
50 g mąki pszennej chlebowej (opcjonalnie)
-
250 g orzechów nerkowca
-
kasza manna do posypania
Nadzienie
-
1 cytryna ekologiczna
-
30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki musztardy
-
70 g oliwy z oliwek
-
3 ząbki czosnku
-
200 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
200 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki
-
50 - 100 g jarmużu, pokrojonej na kawałki50 - 100 g buraka liściowego (boćwiny), białego pokrojonego na kawałki
-
200 g grzybów, świeżych leśnych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych na kawałki
-
½ łyżeczki suszonych płatków chili
Bruschetta
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy i posmarowania ciabatty
-
2 ząbki czosnku
-
roszponka, (ok. 30 g)rukiew wodna, liście (ok. 30 g)
-
skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej
-
sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
224.4 mg
Białko
5.7 g
Kalorie
969.6 kJ /
231.8 kcal
Tłuszcz
12.8 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Węglowodany
24.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM6, TM7)
20 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
20 min
Wegetariańskie hot dogi ze szparagami
40 min
Wegetariańskie spring rollsy (TM5)
1 godz.
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
1 godz. 15 min
Sałatka z owocami morza i sosem porowym
1 godz. 20 min
Sałatka z preclami w parmezanowych miseczkach
1 godz. 30 min
Grzanka z serkiem, kawiorem i surówką z rzodkiewki
25 min
Gęś faszerowana
4 godz. 50 min
Hummus z za'atarem i pieczywem maca
15 godz.
Zielony omlet na białkach
35 min
Kalafiorowe sakiewki i surówka z czerwonej kapusty
45 min