
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zakwas
- 50 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g wody
Ciabatta
- 300 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia orzechów
- 400 g mąki pszennej chlebowej, plus 50 g (opcjonalnie)
- 10 g soli
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia miski
- 250 g orzechów nerkowca
- kasza manna, do posypania
Nadzienie
- 1 cytryna, ekologiczna
- 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 70 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 3 ząbki czosnku
- 200 g różyczek brokułu, pokrojonych na kawałki
- 200 g grzybów, świeżych, leśnych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych na kawałki
-
50 - 100
g boćwiny białej, pokrojonej na kawałki
lub 50 - 100 g jarmużu, bez twardych części, pokrojonego na kawałki - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
Bruschetta
- 1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy i posmarowania ciabatty
- 2 ząbki czosnku
-
rukiew wodna, liście (ok. 30 g)
lub roszponka (ok. 30 g) - skórka otarta z ½ cytryny, ekologicznej
- sok z ½ cytryny, świeżo wyciśnięty
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 969.6 kJ / 231.8 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 24.8 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 224.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem
1 godz. 20 min
Wegetariańskie hot dogi ze szparagami
40 min
Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)
40 min
Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM6)
40 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
20 min
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1 godz.
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45 min
Serowe paluchy i pesto z naci marchewki
1 godz. 50 min
Cykoria zapiekana w cieście francuskim
1 godz. 5 min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1 godz. 40 min
Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego
1 godz. 30 min
Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą
35 min